“Een beter milieu begint bij jezelf”

De klimaat is iets dat maar blijft veranderen. De temperaturen stijgen en weersomstandigheden worden steeds extremer. Hier zult u wellicht nog niet veel last van hebben. In de toekomst zal het probleem zich verergeren. Ook in ontwikkelingslanden zal de effect hiervan al te merken zijn. Om er voor te zorgen dat het probleem zich niet verergert kunt u beginnen bij u zelf. Wat kunt u doen om het probleem te handhaven? Lees het hier.

Het gebruik van brandstoffen

De belangrijkste en grootste oorzaak van de klimaatverandering is het gebruik van fossiele brandstoffen. Dit zijn bijvoorbeeld olie en gas. Bij verbranden van deze brandstoffen komen er gassen vrij die een laag vormen over de aarde. De uitstoot van deze gassen moet dus verminderd worden. Gebruik schone energie, zoals energie uit wind, zon en water. 

Groene stroom

Stroom wordt meestal opgewekt door koolcentrales of verbranding van fossiele brandstoffen. Bij groen stroom gebruikt u schone energie zoals energie uit water en zon. Er komen dus veel minder gassen vrij die in de lucht komen. Inmiddels gebruiken al miljoenen huishoudens groene stroom in Nederland. U kunt dit doen door bijvoorbeeld gebruik te maken van zonnepanelen. Hiermee kunt u gemakkelijk een verschil maken in de energie rekeningen.

Stand-by modus

Veel elektrische apparaten hebben een stand-by modus. Vaak is deze functie niet nodig. Als uw apparaat op stand-by modus staat gebruikt het onnodig energie. Als u uw laptop bijvoorbeeld de hele avond op stand-by modus zet, verbruikt het net zoveel energie als een lamp van 40 Watt die de hele nacht aanstaat. Om minder energie te verbruiken kunt u uw apparaten, zoals de TV, magnetron, uitzetten. Hiermee kunt u eenvoudig een verandering maken die u zult merken aan de energie rekening. Dus: haal de stekkers eruit.

Voertuigen

Dat voertuigen een invloed hebben op de klimaat is wel bekend. Als u een zuinige rijstijl heeft kunt u veel geld besparen. U kunt bijvoorbeeld minder vaak de auto pakken, maar eens te lopen, fietsen etc. Bovendien kunt u de auto eens vervangen met het openbaar vervoer.  Ook het rijden met een lagere snelheid heeft invloed op het milieu. 

Voedsel

Een huishouden in Nederland gooit per jaar ongeveer 100 tot 150 kilo aan voedsel weg. De energie die vrijkomst voor het telen, verpakken, bewaren etc. wordt onnodig verbruikt. Mensen kopen meer voedselmiddelen dan nodig. Bij het boodschappen kunt u hier rekening mee houden door te letten op de houdbaarheidsdatums en producten te kopen die lang houdbaar zijn.