Om bij te dragen aan een goed milieu is het verminderen van uw afval een goed start punt. Het verminderen van afval is beter dan het recyclen van uw afval. Door het verminderen zal uw veel onnodige energie besparen.

Per persoon wordt er meer dan 1,5 kilo afval geproduceerd. Het recyclen heeft hier wel positieve invloed op, maar het is beter voor de milieu om simpel weg de afval per persoon te verminderen.

Nee-Nee sticker op uw brievenbus

Met een Nee-Nee of Nee-Ja sticker krijgt u geen onnodige folders door uw birevenbus. Hierdoor wordt de productie verlaagd en wordt er dus minder energie gebruikt. Deze sticker kunt u vaak gratis aanvragen bij uw gemeente of online bestellen. Deze folders kunt u bovendien online bekijken.

Boodschappen doen

Er wordt jaarlijks heel veel voedsel weggegooid. Als u uw voedsel weggooit heeft u onnodig gebruik gemaakt van energie die vrijkomt bij het produceren, bewaren en verkopen van de voedsel. U kunt hier veel geld mee besparen door gericht uw boodschappen te doen en te letten op de houdbaarheidsdatums.

Hergebruiken

Niet alles wat u nodig heeft moet nieuw zijn. Als u nieuwe kleding nodig heeft kunt u ook eens bij de kringloop kijken. Heeft u een fiets nodig? Kijk dan of deze tweedehands te verkrijgen is. Ook kunt u ervoor kiezen om uw spullen niet weg te gooien als het kapot is, maar deze te laten repareren. Hiermee wordt er veel onnodige energie voorkomen. Ook inboedel kunt u hergebruiken.

Papier bezuinigen 

Ook papier is afval. Papier heeft twee kanten dus maak hier ook gebruik van. Print geen onnodige dingen uit. Ook kunt u ervoor kiezen om twee pagina’s op een kant te printen. Dit kunt u standaard instellen bij u print-voorkeur.

Plastic tasjes

Sinds 2017 zijn winkeliers verplicht om een vergoeding te vragen voor een plastic tasje. Vijf cent lijkt niet veel, maar elk plastic tasje is er een teveel. Neem uw eigen tas mee die u kunt hergebruiken. U zult hiermee onnodige energie  besparen en uw geld besparen.

Waterfles

Als u een waterfles heeft die u telkens met kraanwater bijvult kunt u veel water en geld besparen. Dagelijks worden er miljoenen flesjes water verkocht. Dit zorgt dus voor veel afval. Voorkom dit door u eigen fles bij te vullen.

Wasbare luiers

Voor ouders zijn luiers het grootste afval product. Tegenwoordig kunt u gebruik maken van wasbare luiers. Hiermee bespaart u tientallen kilo luierafval per maand. Bovendien zult u met de luiers veel geld besparen en zult u het verschil meteen merken in uw portemonnee.