Juryrapport 
De jury keek naar duurzaamheid, innovatie, artistieke kwaliteit en praktische bruikbaarheid, in deze volgorde. Tezamen vertellen die aspecten een verhaal over een veranderende houding van ontwerpers en producenten ten opzichte van de wereld waarin hun producten gebruikt worden.

Waterloop werd door de jury het meest uitgewerkte en het meest consequent beargumenteerde voorstel van alle nominaties gevonden. Textiel en water lijken niet veel met elkaar te maken te hebben, maar de textielindustrie behoort tot de grootste watervervuilers ter wereld. Maarten Kolk en Guus Kusters hebben diepgaand onderzoek gedaan naar productiemethoden waarbij water zoveel mogelijk gespaard wordt. Hun combinaties van digitale printtechniek, specifieke ongebleekte garens en innovatief watergebruik leveren een brede range van mogelijke toepassingen op, waarvan ze er een aantal hebben uitgewerkt tot zeer mooie textielsamples.

Het project voldoet aan alle criteria van de jury. Met deze bekroning hoopt de jury bij te dragen aan de verdere ontwikkeling van dit voorbeeldige researchproject tot een duurzaam geproduceerd en mooi textielproduct.

Tjeerd Veenhoven heeft met biologische conserveringsprocessen en ambachtelijke bewerkingen geëxperimenteerd om uit te vinden hoe de natuurlijke soepelheid van Areca palmbladeren uit India na droging bewaard en gebruikt kan worden. Het resultaat is een materiaal met de soepelheid van leer, maar zonder de ernstig vervuilende chemische processen die leerbewerking kenmerken. Zijn toepassing van het materiaal in een eenvoudig product als teenslippers is ook een statement. De jury heeft grote waardering voor het materiaalonderzoek, evenals voor de uitgesproken wens van de ontwerper om nieuwe kennis met traditioneel ambacht te verbinden. Met de toekenning van de aanmoedigingsprijs ondersteunt de jury de verdere ontwikkeling van het materiaal en het onderzoek naar een ruimere toepassing ervan.

 

Jacob Alkema – Integraal geschuimd beton

Jacob de Baan – IJ-Lamp

Fioen van Balgooi en DutchSpirit
First Runner Up

Lizanne Dirkx
De Drinkfontein

Erik Hoedemakers
DECAY

Daniel Hulsbergen
Pronkstuk

Maarten Kolk en Guus Kusters
Waterloop

Lenneke Langenhuijsen
WOODEN TEXTILES

Gerald Lindner
Fabric Façade

Tyra van Mossevelde
Groen visitekaartje

Elise van Mourik
VOXEL/PRINTS

Thom Schreuder
Bi-Re-Cycle

Tjeerd Veenhoven
PalmLeer

Elmo Vermijs en Dirk Overduin
Makers Festival

Anouk Vogel en Mattijs van Bergen
Season Change

Judith Zeeman
Carbon Age