ALGEMEEN

Een goed ontwerp laat zich niet in een hokje stoppen. Duurzaam ontwerpen evenmin. Het laatste decennium introduceerde op dit vlak een breed spectrum aan bewegingen en mogelijkheden. Alle even verrassend als vernieuwend, zoals recycling, upcycling, ecodesign, cradle to cradle, biomimicry en superuse.

De Doen | Materiaalprijs kiest niet voor een richting, maar wil iedereen uitdagen vanuit zijn of haar werkgebied een ontwerp in te zenden waarin gebruik is gemaakt van bestaande of nieuwe duurzame materialen en innovatieve technieken. Een ontwerp waarbij materiaalonderzoek op de voorgrond staat en dat tegelijkertijd esthetisch is. Werk dat nu inspireert en waarmee de toekomst vandaag al gerealiseerd wordt. Lees de voorwaarden.

NOMINATIECOMMISSIE

De nominatiecommissie  bestaat uit:

Max Bruinsma
 (voorzitter)
Designcriticus,Hoofdredacteur Items MagazineAart van Bezooyen
Oprichter en directeur Material Stories, Industrieel ontwerper, Deskundige duurzame materialen

Tjeerd Veenhoven

Ontwerper, aanmoedigingsprijs DOEN | Materiaalprijs 2011

Arjen Bangma

Directeur Transnatural Arts, Research & (future) Design

Joanna van der Zanden

Curator en adviseur interdisciplinaire culturele projecten, Artistiek directeur Rotterdam Design Prijs

JURY
De jury van 2012 bestaat uit:

 
Guus Beumer
Directeur van kunstcentrum Marres in Maastricht. Toekomstig directeur van het nieuwe Instituut voor Architectuur, Design en E-culture in Rotterdam (een fusie van het NAi, Premsela en het Virtueel Platform.

Thomas Rau
Architect, oprichter van bureau RAU, gespecialiseerd in duurzame architectuur en energiebesparende en -opwekkende technologieën.
Wieki Somers
Ontwerper, samen met Dylan van den Berg eigenaar van de internationaal werkende Studio Wieki Somers. Docent aan de Design Academy Eindhoven. Winnaar van de Golden Eye in 2009.
Extern voorzitter is Max Bruinsma (zie de nominatiecommissie)